Hink .. Stap ... Sprong ... Thuis!
11 augustus 2026 - Ijmuiden, Nederland
Van Belfast naar huis – het plan dat ineens veranderde
Nadat Sjack een week in Nederland is geweest, zijn wij klaar voor het volgende hoofdstuk van onze reis. De boeg gaat richting Noord-Ierland. We verheugen ons op Belfast. Vanuit Bangor kunnen we mooi met de trein naar het Titanic Museum. Een beetje cultuur, een beetje geschiedenis en vooral: weer een nieuwe plek om te ontdekken. Het plan ligt klaar en we hebben er zin in.
Maar plannen op een boot zijn soms niet meer dan wensen met een potloodlijntje eromheen. Als Sjack het telefoongesprek met het thuisfront verbreekt, kijken we elkaar aan. Even is het stil. Er zijn geen woorden nodig. We denken precies hetzelfde: we moeten naar huis. We zijn het erover eens: Noord-Ierland en Ierland bewaren we voor een volgende keer. Belfast wordt geen dagje Titanic Museum, maar het begin van onze terugtocht.
En dan gaat het snel
We maken een nieuw plan: van Belfast naar Dublin. Twee nachten door en we bereiken de Helford River in Zuid-Engeland. Even ademhalen. Even bijkomen. Maar lang blijven we niet.
Er is een regatta in Cowes en dat betekent dat het rondom Zuid-Engeland behoorlijk druk kan worden. We besluiten daarom niet verder langs de Engelse kust af te zakken. Óp naar het heerlijke Franse stokbrood in Cherbourg. Weer een nachtje door en we leggen aan in Cherbourg en na nog een nacht doorzeilen komen we aan in Dunkerque. We vreten de mijlen, maar hebben ook rustdagen tussendoor. Waarin we lummelen zodat we uitgerust weer op pad kunnen. Nog één grote sprong. Nog één nachtje doorzeilen. En dan verschijnt bij het krieken van de dag: IJmuiden.
Rondje Engeland
We hebben het rondje Engeland voltooid! En wat hebben we genoten. Van de mooie ankerplekken midden in de natuur, de leuke jachthaventjes, van het zeilen op zee, van de leuke ontmoetingen, van de gezelligheid in de pubs, de prachtige wandelingen midden in de Schotse heuvels. Kortom: we kunnen terugkijken op een prachtige reis.
Dit was voorlopig het laatste verhaal van ons zeilavontuur in 2026. We vonden het leuk om onze avonturen met jullie te delen en jullie op deze manier een stukje met ons mee te laten zeilen. Dank jullie wel voor alle leuke reacties in dit blog en tot ziens in 2027.
Tanya en Sjack

Een goede laatste etappe naar Lelystad toegewenst
Jullie hebben in ieder geval ook weer leuke herinneringen kunnen maken.